مقاله کارشناسی ارشد رشته مدیریت توانبخشی و کار درمانی با عنوان
بررسی پایایی آزمون-بازآزمون تست های بارتل و برگ در بیماران MS
چكیده:
بیماری مالتیپل اسكلروز (MS) یك بیماری اتوایمیون با درمان نامشخص و از نظر پاتوژنز كاملاً ناشناخته است. برای تمامی بیماران استقلال در فعالیتهای روزمره زندگی (ADL) با ارزش ترین موضوع می باشد. از طرفی اهمیت نقش تعادلی حركتی در محدوده های اجرایی بدیهی است. تست برگ یك ابزار بررسی عملكرد پایه ای در تعادل می باشد. تست بارتل یك ابزار مناسب جهت بررسی عملكرد ADL در مراكز درمانی، بیمارستانها و عموم جامعه می باشد.هدف از انجام این تحقیق بررسی پایایی آزمون- باز آزمون نسخه فارسی دو تست معتبر برگ و بارتل در این گروه از بیماران بود. تاابزاری مناسب برای استفاده در كلینیك ها و تحقیقات ایجاد كرد.
روش بررسی: روش مطالعه در این پژوهش از نوع غیرتجربی و روش شناختی و به صورت تحلیلی و توصیفی است. از بین بیماران بزرگسال مبتلا به MS در حال گذراندن فاز بهبودی در رده سنی 25 سال به بالای مراجعه كننده به مراكز توانبخشی و انجمن MS ایران تعداد 50 بیمار از هر یك از مناطق 5گانه تهران به تعداد مساوی به صورت نمونه گیری غیر احتمالی ساده جهت شركت در آزمون انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل: 1) تست Berg Balance Scale و 2)تست Barthel Index بودند. سپس از دو تست برگ و بارتل یكی بصورت تصادفی انتخاب می شدو مطابق دستورالعمل مورد ارزیابی قرار می گرفت.و توسط دو نفر و بدون آگاهی از نتایج یکدیگر نمره داده می شد.و سپس از بیمار یك هفته بعد دوباره در همان روز و در همان ساعت تست گرفته می شد و توسط همان دو نفر قبلی نمره داده می شد.
كلید واژه ها:
مالتیپل اسكلروز
پایایی آزمون- باز آزمون
تست برگ و تست بارتل
مقدمه
بیماری مالتیپل اسكلروز (MS) یك بیماری اتوایمیون با درمان نامشخص و از نظر پاتوژنز كاملاً ناشناخته است (1). شیوع این بیماری در حال افزایش است و سومین علت معلولیت جسمی در جهان است (2). طبق بررسی كه توسط lutton JD. و همكارانش بر روی بیماری MS انجام گرفت مشخص شد كه این بیماری در حدود 350 هزار نفر با سنین 15 تا 45 سال با ناتوانی سیستم عصبی مواجه كرده است. این بیماری به انواع مختلفی از نظر درجه پیشرفت تقسیم میشود (3). 70 درصد افراد مبتلا از نوع عود – بهبود می باشند. نوع پیشرونده اولیه كمتر شایع است و منجر به ناتوانی شدیدتر می گردد (4). برای تمامی بیماران استقلال در فعالیتهای روزمره زندگی (ADL) با ارزش ترین موضوع می باشد و تمامی درمانهای توانبخشی وقتی نتیجه بخش خواهد بود كه بیمار بتواند از تواناییهای باقی مانده در طی درمان خود در ADL به نحو مطلوبی استفاده كند و استقلال یابد.(5).
و بسیاری از فعالیتهای روزمره زندگی در وضعیتهای خاصی از تعادل فرد اجرا می شوند بطوریكه سازمان بهداشت جهانی تعادل را نه تنها توانایی كاركردی بلكه به عنوان پیش مهارت ضروری برای اجرای ADL تعریف كرده است. اختلال در تعادل بیماران نورولوژیک با افزایش احتمال افتادن این بیماران و یا حتی ترس از افتادن موجب كاهش رضایت از خود و اعتماد به نفس، وابستگی و محدودیت در اجرای ADL می گردد (7،6).ابزارها و تست های معتبری وجود دارد كه بیماران را براساس درجه آسیب ناتوانی و میزان مصدومیت و یا از نظر كیفیت زندگی دسته بندی می كنند و همچنین به درمانگران در پیش بینی سیر كلینیكی بیماری كمك می كند و ابزارهای مناسبی را برای جمع آوری نتایج درمان های كلینیكی – تجربی فراهم می كند. ارزش هر نوع ابزار و تست مورد استفاده بستگی به دو معیار مهم دارد.
1)داشتن قابلیت كلینیكی: به نحوی كه معیارهای آن تست برای درمانگران جهت تشخیص و تعیین ارزش درمانی بیماری قابل قبول باشد.
2)داشتن هماهنگی عملی: هر تست از نظر علمی باید سه ویژگی روان سنجی پایه را داشته باشد كه شامل پایایی ، روایی و حساسیت می باشد. سابقه طولانی مدتی از بررسی پایایی تست ها در جمعیت های مختلف وجود ندارد، به همین علت یكی از مباحث مهم تحقیقی امروزه، دستیابی به این امر است.
فهرست مطالب
بررسی پایایی آزمون-بازآزمون تست های بارتل و برگ در بیماران MS1
چكیده:1
كلید واژه ها:2
مقدمه2
مواد و روشها4
معیار ورود نمونه4
یافته ها6
بررسی تکرار پذیری مطلق و نسبی نمرات نسخه فارسی تست برگ در دفعات سنجش در بیماران MS7
بحث و نتیجه گیری9
بحث و بررسی پیرامون نتایج کسب شده مربوط به نسخه فارسی مقیاس برگ :9
فهرست مراجع12